Burgemeester Boeremapark

Tai Chi/Qigong in het Boeremapark in Haren.

Vanaf vrijdag 1 maart 2024 betaal je 6 Euro voor een les of 50 Euro voor een 10-strippenkaart. Deze kaart kun je bij mij kopen en is ook geldig in de Buitenplaats in Eelde op woensdagmorgen van 11.15-12.00 uur in de Appelhof. De lessen in het Boeremapark in Haren zijn op maandag-, woensdag-, en vrijdagmorgen van 9.30-10.15 uur. Je hoeft je niet op te geven. De lessen zijn geschikt voor jong en oud. Beginners en gevorderden.

In de maanden juni, juli, augustus en september kun je gratis meedoen aan de lessen op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen. Een donatie aan de Stichting Burgemeester Boeremapark wordt dan op prijs gesteld. Een donatie helpt om deze lessen gratis te houden in de zomermaanden. Vanaf oktober is de 10-strippenkaart weer geldig of betaal je €6 per les.

De lessen gaan door tot de Kerst 2024.

Hieronder de link naar het interview met Noortje van Baar van Sport050.nl met Tjeerd Folmer en mij over Tai Chi/Qigong in het Boeremapark:

Bewust bewegen met Tai Chi/Qigong (sport050.nl)

David M. Knibbe en Tjeerd Folmer laten een Tai Chi duw zien in het Boeremapark.

In dit filmpje krijg je een indruk van de Tai Chi/Qigong lessen zoals die drie jaar geleden gegeven werden in het Boeremapark in Haren.

De lessen bestaan uit Qigong oefeningen: kortdurende oefeningen voor de gezondheid. Denk dan aan: balans, ademhaling, bewustwording van het lichaam, auto immuunsysteem, gevoeligheid, aarden, meditatie in beweging en éénworden met de natuur. Men maakt kennis met verschillende vormen van Qigong: Healing Tao, Chi Neng Qigong, Tai Chi Tao, Zhan Zhuang en de Chinese ochtendgymnastiek.

De oefeningen zijn plezierig om te doen en helpen je om gezond en bewust oud te worden.

Meer informatie over activiteiten van Tai Chi Groningen in de de Agenda.

https://www.taijiquan.nl/qigong-bij-de-preventie-behandeling-en-herstellen-van-covid-19/?fbclid=IwAR3XBhtTRVSkWItMElLMjBsd5xrqh_qMRx5ez3d5hEfptht5Jlguib8fDcY

Harener Weekblad. Foto: Stef Steneker.
Burgemeester Boeremapark met Burgemeester Boeremabank. De Boeremabank is de verzamelplek voor de Tai Chi/Qigong lessen.
Op het rode punt staat de Burgemeester Boeremabank.

Artikel geplubiceerd in het tijdschrift “YIN YANG”, vakblad voor Tai Chi Chuan en Qigong:

Tai Chi/Qigong na de corona quarantaine.

Het bestuur van de Stichting Burgemeester Boeremapark in Haren heeft het initiatief genomen Tai Chi/Qigong lessen te organiseren teneinde mensen die geïsoleerd leefden door de corona maatregelen weer in beweging te brengen. Door werklozen in de jaren dertig is in Haren een prachtig besloten park aangelegd. In 2015 bestond het park 80 jaar en ter gelegenheid daarvan ben ik toen uitgenodigd om in het park bij de Burgemeester Boeremabank een workshop te geven. Toen werd al geopperd dat dit vaker zou moeten gebeuren en dankzij de corona is dit voornemen nu gerealiseerd. Drie keer in de week op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen wordt er in het Boeremapark nu van halftien tot kwart over tien gratis Tai Chi/Qigong les gegeven. De lessen worden bekostigd door de Stichting Burgemeester Boeremapark die subsidie aangevraagd heeft bij verschillende fondsen.  Er is gestreefd naar een zo laagdrempelig mogelijke deelname te vergelijken met het Tai Chi/Qigong gebeuren in parken in China waar je gewoon kunt meedoen als je dat wilt. En dat gebeurt nu ook in Haren waar gemiddeld zo’n 50 mensen deelnemen. Het hoogst getelde aantal was 74, het laagste aantal deelnemers 39. De weersomstandigheden zijn gelukkig steeds gunstig, we hebben slechts één keer hoeven overslaan. De laatste tijd is een toename zichtbaar en er komen nog steeds nieuwe mensen bij.

Aan de deelnemers is een vragenlijst voorgelegd  nadat 20 lessen waren gegeven.  Van de 80 uitgereikte vragenlijsten ontvingen we er 57 terug. De uitkomst van de  vragenlijst is zeer positief te noemen en komt overeen met de opmerkingen die  tijdens  de lessen worden gemaakt.  De activiteit wordt zeer op prijs gesteld. Veel mensen vonden dat het heel welkom was na het lange, geïsoleerd, binnen zitten door de Corona maatregelen. Omdat het buiten is voelt men zich veilig. Men houdt goed afstand tot elkaar.  Dat de lessen buiten worden gegeven wordt door 96% van de deelnemers zeer belangrijk gevonden. Het is gelukt om de beoogde groep (oudere Harenaars)  te bereiken. 88% van de deelnemers is 60 jaar of ouder. Er is een vaste groep die iedere keer komt. De frequentie van drie keer per week wordt positief beoordeeld. Een niet onbelangrijke aantal deelnemers is er altijd. Voor hen die niet altijd kunnen is de hoge frequentie gunstig omdat er in de week altijd wel een gelegenheid is om wel te komen. De kwaliteit van de lessen wordt door 98% van de deelnemers als goed ervaren. Op de vraag of men gemerkt had zich lichamelijk fitter of prettiger te voelen antwoordde 4%: niet, 35%: een beetje, 47%: aanzienlijk en 14%: veel beter. Op de vraag heeft het u meer algemeen goed gedaan antwoordde 0%: niet, 16%: een beetje en 84%: zeer.

De lessen zijn gebaseerd op de Tai Chi Tao, de Healing Tao, Tai Chi Chuan en Chi Neng Qigong. Er zijn oefeningen gericht op de organen, voor de rug, nek en schouders en oefeningen om meer ruimte in het lichaam te ervaren. Men wordt zich meer bewust  van  de ademhaling, ontspanning en balans. Ook leert men principes uit de Tai Chi Chuan volgens de richtlijnen van Grootmeester William C.C. Chen. En een klein stukje van zijn vorm. Door de beslotenheid van het prachtige park en het enthousiasme van het grote aantal deelnemers ontstaat er als vanzelf een geconcentreerde aandacht. De oefeningen worden ook door beginners gemakkelijk overgenomen. Het met plezier doen van de oefeningen gaat samen met het ruisen van het water uit de fontein in de vijver. En af en toe hoor je de nijlganzen of de pauw in de verte. We gaan zeker door tot half september en wellicht daarna ook nog. We hopen dat dit initiatief door meer plaatsen wordt overgenomen.

David M. Knibbe. Met dank aan Tjardo Louwe, penningmeester van de Stichting Burgemeester Boeremapark te Haren.