Tai Chi

Happinez

Tai Chi Chuan of ook wel Taijiquan, is een Chinese bewegingskunst. In Chinese parken zie je mensen smorgens tai chi oefenen, en ook in Groningse parken zie je dat steeds meer. De kunst van de tai chi oefening is om je aandacht te verbinden met je lichaam in de beweging. De zwaartekracht die altijd aanwezig is helpt je daarbij. Tai chi chuan helpt je om je te ontspannen en in de ontspanning nieuwe energie op te wekken. Deze ontspannen manier van bewegen kan je toepas- sen tijdens een wandeling, onder de douche of achter de computer. ‘Tai Chi Chuan is slow motion without motion.’ William C.C. Chen

In het oude China werd tai chi oorspronkelijk als een vechtkunst beoefend. De nadruk op balans, meegeven, ontspanning, aarden en het onderscheid tussen Yin en Yang herinneren nog steeds aan de vechtkunst. Tai Chi wordt thans beoefend ten bate van de gezondheid, als meditatie en als zelfverdediging. Het wordt vaak als plezierig ervaren Tai Chi samen met een partner te oefenen om elkaars ontspan- ning en ander verworven vaardigheden uit te testen.

Tai Chi Chuan wordt ook wel geschreven als Taijiquan Stijl.

Tai Chi is ontwikkeld binnen verschillende families in China. Een tijd lang werd Tai Chi als een geheime vechtkunst beoe- fend. Vandaar dat er verschillende stijlen zijn binnen de Tai Chi Chuan. De stijl waarin ik lesgeef is de Yang-stijl. Binnen de Yang-stijl zijn er verschillende vormen.Een vorm bestaat uit een reeks aaneengesloten bewegingen. De vorm waarin ik lesgeef is ontwikkeld door Tai Chi Chuan Meester William C.C. Chen. Hij geeft twee keer per jaar in Nederland les in zijn vorm, die zich kenmerkt door eenvoud en ontspanning.

In Nederland is het zeldzaam dat er les wordt gegeven in een vorm van een nog levende Meester die bovendien regelmatig hier ook zelf lesgeeft. Zijn boek heet: “The art of Tai Chi Chuan”. Een door William C.C. Chen gesigneerd exemplaar is bij mij te verkrijgen.